Hac ve Umre'ye Gideceklerin Uyması Gereken Sağlık Şartları
Suudi Arabistan Sağlık Bakanlığı, Hac sezonu için Suudi Arabistan Krallığı’nda Hac ve Umre için Giriş Vizesi almak isteyen ziyaretçilerin karşılaması gereken bir dizi gereklilik belirlemiştir. Bu sağlık düzenlemeleri şunları içerir:
İçindekiler
Menenjit
Hac ve Umre ziyaretleri kapsamında ülkemizden Suudi Arabistan’a ziyarette bulunacak olan tüm hacı adayları ve umrecilerimizin aşı merkezlerinde (menenjit) aşılarını yaptırmaları gerekmektedir. Umre veya Hac amacıyla gelen tüm ziyaretçilerin, Suudi Arabistan’a varışlarından en az 10 gün önce ve en fazla 3 yıl önce uygulanmış olan dörtlü (A, C, Y, W135) menenjit aşısına ait aşı sertifikasına sahip olmaları zorunludur. Ziyaretçilerin geldikleri ülkelerdeki yetkili makamlar, 2 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerin dörtlü (A, C, Y, W135) polisakkarit menenjit aşısından 1 doz aldıklarından emin olmalıdır.
Polisakkarit aşılar 3 yıl, konjuge aşılar 5 yıl geçerli olup, 1 yaş altındaki misafirlerimiz menenjit aşısından muaf tutulacaktır.
Afrika Ülkelerinden Gelen Ziyaretçiler
Afrika menenjit kuşağında yer alan ülkelerden (Benin, Burkina Faso, Kamerun, Orta Afrika Cumhuriyeti, Çad, Fildişi Sahili, Eritre, Etiyopya, Gambiya, Gine, Gine-Bissau, Mali, Nijer, Nijerya, Senegal ve Sudan) gelen ziyaretçiler, yukarıda belirtilen koşullara ek olarak, taşıyıcılık oranını azaltmak amacıyla giriş noktasında 500 mg’lık siprofloksasin tablet kemoprofilaksisi alacaklardır.
Mevsimsel Grip
Suudi Sağlık Bakanlığı, Hac ve Umre için gelen herkesin, özellikle kronik hastalıkları olanlar (kalp hastalığı, böbrek hastalığı, solunum hastalıkları, nöroloji, diyabet) ve doğuştan bağışıklık sistemi yetersizliği ve kazanılmış hastalıkları olan hastalar, metabolizma hastalığı olanlar, hamile kadınlar ve obez kişilerin mevsimsel grip aşısı yaptırmalarını önermektedir.
Umre İçin Nerede Aşı Olunur?
Umre veya Hac ibadeti için gerekli menenjit aşısı (ACWY), Türkiye’de T.C. Sağlık Bakanlığı’na bağlı seyahat sağlığı merkezlerinde, devlet hastanelerinde veya yetkili özel sağlık kuruluşlarında yaptırılabilir. Aşılanma işlemi için aşağıdan Türkiye genelindeki aşı merkezlerini bulabilirsiniz.
Hac ve Umre Aşı Merkezleri
İstanbul İli Hac ve Umre Aşı Merkezleri
İstanbul ili aşı merkezleri için lütfen tıklayınız.
Ankara İli Hac ve Umre Aşı Merkezleri
Ankara ili aşı merkezleri için lütfen tıklayınız.
Diğer İller Hac ve Umre Aşı Merkezleri
Türkiye genelindeki diğer illerimize yönelik aşı merkezleri için lütfen tıklayınız.
Hac ve Umre ibadeti için menenjit aşısı (ACWY) yaptırmak, hem seyahatinizin hem de toplu ibadetlerin sağlıklı şekilde gerçekleşmesi açısından büyük önem taşır. Aşıların nerede ve nasıl yapılacağına dair daha ayrıntılı bilgi almak için sağlık bakanlığına ait resmî site üzerinden güncel uygulamalara göz atabilirsiniz. Ayrıca Umre ve Hac sırasında kaçınılması gereken davranışlar ve diğer önemli ipuçları hakkında bilgi edinmek için buradaki içeriğimize göz atarak ibadetinizi en verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Umre turları ve ayrıntılı rehberlik hizmetleri için sitemizi ziyaret ederek süreçle ilgili merak ettiğiniz diğer konulara da ulaşabilirsiniz. Umre turlarını incelemek için tıklayın.